Grijze zeehond zoogt jong op het strand

Grijze zeehond zoogt jong, dit moois hebben we vandaag op het strand bij Ouddorp mee mogen maken. De pups van de grijze zeehonden worden in de winter geboren. Vrouwelijke grijze zeehonden krijgen één pup op het land of op het ijs. Pups wegen bij de geboorte tussen de 11 en 20 kilo en hebben in de eerste paar weken een witte vacht. We noemen deze babyvacht “lanugo”. Het duurt soms wel drie weken voordat de pup al zijn witte haren heeft kwijtgeraakt, maar meestal is het met enkele dagen grotendeels verdwenen. De zoogperiode duurt ongeveer drie weken. In deze tijd wordt de pup vier keer zo zwaar. Dit komt door de vette moedermelk, bij grijze zeehonden zit daar ongeveer 43% vet in. Omdat het vrouwtje veel bij haar pup moet blijven, heeft ze weinig tijd om te eten en valt ze enorm veel af. Vrouwelijke grijze zeehonden wegen na deze periode soms wel 40% minder.

Beierse woud februari 2022

Begin februari 2022 samen met mijn vrienden Arthur de Bock en Fred Bisschop een fototrip gemaakt naar Nationalpark Bayerischer Wald in Duitsland, op zoek naar de wolven, beren, lynxen, uilen etc. Wat hadden we een hevige sneeuw de eerste twee dagen, dit was niet zo gunstig voor de kwaliteit van de film en fotootjes maar geeft wel de realiteit in beeld. De laatste vier dagen hadden we af en toe het zonnetje erbij, dit maakte de temperatuur een stuk aangenamer.  Wat een ervaring, zoveel indrukwekkende platen gemaakt!

Stoeiende bruine beren

Gisterenmorgen vroeg met Lilian richting Duitsland voor ons tripje naar het mooiste wildpark van Duitsland. Het Biotopwildpark Anholter Schweiz is een soort wildpark. Het park is in 1893 door de vorst Leopold zu Salm Salm gesticht en is dus al meer dan 100 jaar oud! Leopold liet het park aanleggen als herinnering aan zijn huwelijksreis. Het wildpark is een kopie van het Vierwaldstätter gebied in Zwitserland. Hij liet zelfs stenen, rotsen en hout vanuit Zwitserland komen. Tijdens het 100 jarig jubileum is het park in Isselburg uitgebreid tot een echt wildpark. In het 56 hectare grote wildpark ligt meer dan 6 km aan wandelpaden. Tijdens je wandeling kom je langs verschillende biotopen en diersoorten welke in een hele ruime en natuurlijke omgeving leven. Hieronder een indruk van de wilde stoeiende bruine beren die we aldaar hebben gezien, wat een spektakel. ✊🐻

Jonge lynxen in Duitsland

Gisteren naar Duitsland geweest om de jonge lynxen te zoeken en op de plaat te zetten. Ons wachten werd beloond, na ruim 3 uur kwam eerst vader en daarna moeder lynx met haar drie jongen uit het bos te voorschijn. Wat zijn ze schattig als ze zo klein zijn en wat een mooie tekening op hun koppies. Ondanks de warme temperatuur was het weer een top dag.

Bronst edelherten oktober 2020

In september en oktober slaan de hormonen op hol en is de edelhertenbronst aangebroken. De perfecte tijd om deze edele dieren te fotograferen in prachtig licht! Het geluid dat ze voortbrengen tijdens de bronsttijd iets om nooit meer te vergeten. Juist daarom zijn ze geliefd bij menig natuurfotograaf. Afgelopen donderdag samen met Arthur de Bock en Fred Bisschop een middagje op de Hoge Veluwe doorgebracht. De mannetjes lieten hun lokroep horen, het burlen, en strijden op vele manieren om de vrouwtjes.

Jonge vosjes 2020 in de Amsterdamse waterleidingduinen

Vanaf half maart tot eind april worden er jonge vosjes geboren. Hoe groot de worp is heeft voor een groot deel te maken met het voedselaanbod. Vossen krijgen meestal tussen de 3 en 9 jongen per worp. De eerste weken blijven de jongen in het hol. Het vrouwtje blijft bij ze en het mannetje levert eten (prooien) aan. Na ongeveer 14 dagen gaan de oogjes open. Vanaf de tweede week van april tot en met eind mei/ begin juni zijn de jonge vossen buiten te zien. Ze blijven dan nog wel dicht in de buurt van het hol. In het begin zijn ze erg voorzichtig maar ze gaan steeds meer de omgeving verkennen. Het is een geweldig gezicht om de jonge vossen buiten hun hol te zien spelen. Dit zijn prachtige momenten waarin je de interactie tussen de welpjes kunt fotograferen. Niet alleen interessant maar ook nog eens erg schattig. Ze buitelen over elkaar heen en oefenen zo op een speelse manier voor als ze later zelf gaan jagen. Heb hiervan de afgelopen 10 weken een leuk filmpje van gemaakt, benieuwd? Geluid aan en genieten maar 😉

Costa Rica maart 2020

Costa Rica is een prachtig groen land, rijk aan imposante vulkanen, borrelende thermale bronnen, spannende krokodillenrivieren, koffieplantages en mysterieuze nevelwouden. Fantastisch mooie vogels, felgekleurde gifkikkertjes, amfibieën, luiaards en tal van andere dieren bewonen de dichte jungle vol klimplanten, varens en uitbundige bloemen. U kunt er van boomtop naar boomtop zoeven, kajakken, paardrijden en wandelen over hangbruggen hoog in het regenwoud. Een boottocht naar het Isla Tortuga, op verkenning in hoofdstad San José… een reis door dit land is een waar avontuur. Ontdek en ervaar Costa Rica!

Beierse woud 2024

Naar het Beierse Woud voor een spannend fototrip samen met Arthur, Fred en Rob van de Kamer. Helaas geen sneeuw dit jaar, misschien wat sneeuw in de loop van de week. In het Beierse Woud leven allerlei soorten dieren, o.a. het edelhert, de bruine beer, de Europese wolf en de lynx. Sommigen van hen waren ooit verdwenen, maar hersteld en teruggekeerd – hetzij door menselijke hulp, hetzij door natuurlijke immigratie. De lynx, de grootste kat van het continent, is een van die terugkeerders. Hij verdween in de 19e eeuw uit het Beierse Woud als gevolg van menselijke vervolging – evenals beer en wolf. Een vrijlatingsproject van Tsjechische collega’s in de jaren 1980 zorgde er uiteindelijk voor dat de grote kat de regio kon heroveren. De wolf als tweede grote roofdier is ook weer inheems in het Beierse Woud. Zoogdieren zoals wilde katten, otters of bevers bewonen ook het nationale park. De meest karakteristieke en zeldzame vogel van de regio is het auerhoen. De Oeraluil was ook verdwenen, dankzij een hervestigingsproject is de vogel teruggekeerd naar de bossen tussen Falkenstein en Lusen.