Grotduiken onder de jungle van Mexico

Als je de foto presentatie wilt zien klik dan op Diavoorstelling tonen, hierna moet je heel even geduld hebben, duurt n.l. even voordat deze is ingeladen! Wil je de foto’s rustig op je gemak in groot formaat kijken, klik dan op de eerste foto en ga met het pijltje naar de andere foto’s

Allereerst een korte uitleg over het ontstaan van de Cenotes, miljoenen jaren geleden was het schiereiland Yucatan een groot koraalrif, gedurende de verschillende ijstijden trok de oceaan zich terug en regenwater gemengd met kooldioxide sijpelde door het poreuze kalksteen. Hierdoor ontstonden er kilometerslange stelsels van ondergrondse rivieren en grotten, met vele stalactieten en stalagmieten. Na de laatste ijstijd steeg het waterniveau weer en de grottenstelsels vulden zich met zoet water. Op sommige plaatsen verzwakte de grond boven deze grotten en stortte in na verloop van tijd. Hierdoor zijn de cenotes ontstaan, die toegang bieden tot de ondergrondse rivieren en grotten.

Cenote Kukulcan, na een ruige rit door de jungle van mexico arriveerden we bij de cenote Kukulcan die weer in verbinding staat met de cenote Chac Mool. Na uitleg over de veiligheidsregels door onze gids en vriend Stein Kwadijk begonnen we aan de eerste duik. Kukulcan is één van de opengestelde cenotes voor cenote duiken, er zijn een aantal ingangen en er liggen diverse permanente lijnen. We kozen voor de route waar je meerdere formaties van druipstenen uit kalkzandsteen kan zien, fossielen en soms kleine zoetwatervisjes en garnaaltjes. Door het kristalheldere water en de mooie lichtval kon ik tijdens deze duik prachtige plaatjes schieten,tijdens het duiken in de cenotes verlies je namelijk nooit het natuurlijke daglicht uit het oog. Ik zal zeker de mooie momenten niet vergeten dat we door de gaten het prachtige oerwoud en de mooie lichtval vanuit de jungle konden bewonderen. Na een klein uur waren we aan het einde van onze eerste cenote duik, we vonden het een adembenemende ervaring die we niet snel zouden vergeten. Na een korte lunchpauze besloten we een tweede duik te maken.

Cenote Chac Mool, met zijn ruime kamers en een maximale diepte van 12 meter was voor ons een uitdagende cenote om te beduiken. Nu een route genomen die dieper de cenote in ging, een prachtig gangenstelsel waar we soms minuten lang geen daglicht zagen en onze lamp nodig hadden om de grotformaties beter te zien. Na een tijdje ging onze gids Stein naar de oppervlakte en kwamen we in een grote luchthoudende ruimte waar we de vele boomwortels bewonderden die door de poreuze kalksteenlaag zichzelf van water kunnen voorzien. Een volgende wonderbaarlijke ervaring was de halocline, dit is waar zout en zoet water samen komen en prachtige visuele effecten ontstaan. Stein had ons al gewaarschuwd dat we niet te dicht bij de bodem moesten komen, toch maakte Aart de fout en zag gedurende een paar minuten hierdoor een grote troebele waas in het water. Na vijftig spannende minuten in het  kristalheldere water kwamen we weer terug bij het beginpunt, daar even liggen dobberen en nagenieten van deze geweldige ervaring. De volgende duikdag zijn we met de duikgids Gert-Jan van den Berg naar Dos Ojos gegaan.

Cenote Dos Ojos, deze cenote ligt 48 km ten zuiden van Playa del Carmen. Dos Ojos betekent twee ogen en dit staat voor de twee cenotes, die vlak naast elkaar liggen en de vorm hebben van een oog. Deze cenote is de langste in kaart gebrachte cenote van de Riviera Maya, hij is zo’n 60 kilometer en staat in verbinding met tientallen andere cenotes. Ook deze cenote bleek een geweldige ervaring, duiken in kristalhelder zoet water met meer dan 50 meter zicht en vele stalactieten en stalagmieten die we tijdens deze duik tegen kwamen. Na 52 minuten was de duik ten einde en besloten we na de lunch een wandeling door de jungle te maken, tussen en in de bomen zagen we tijdens deze wandeling vele soorten leguanen en regelmatig kwamen we een Agouti tegen. Ook zie je hier mooie bloeiende struiken en bomen in de mooiste kleuren, kortweg prachtig! Na een uurtje weer de duikspullen gepakt om een duik in de Bat Cave te maken.

Cenote Bat Cave, hier duik je door een reeks van kamers en gangen waarin slechts weinig daglicht binnenkomt. Na circa vijftien minuten kom je in de met lucht gevulde Bat Cave, tussen de stalactieten door vliegen daar enorm veel vleermuizen in het rond. De kern van deze cenote bestaat uit prachtige druipsteenformaties, het leek wel of ze hier duizenden druipkaarsen hadden afgebrand! Na een klein uur waren we weer bij de ingang en verlieten we voldaan het water. Deze cenote met zijn mooie smalle gangen en prachtige druipsteenformaties is voor ons zeker de mooiste cenote die we hebben mogen beduiken in Mexico.De dagen hierna hebben we heerlijk aan het zwembad gelegen en een excursie naar de in de zeventiger jaren ontdekte stad Coba gemaakt. Hier hebben we de 42 meter hoge piramide La Iglesia beklommen, vanaf deze piramide heb je een prachtig uitzicht over de jungle. Ook zijn we wezen duiken rondom het eiland Cozumel en in de jungle wezen abseilen, tokkelen en kano varen. Kortom een actieve en onvergetelijke vakantie.